"Çeşitlemeler" Özgür Ünaldı Piyano Resitali
“ÇEŞİTLEMELER”
ÖZGÜR ÜNALDI PİYANO RESİTALİ
14 Ekim 2017 Cumartesi, 20.00
Yeni neslin başarılı piyanistlerinden Özgür Ünaldı, Mozart’tan Rahmaninov’a popüler solo piyano varyasyonlarını yorumlayacağı zengin bir program ile Mozarthaus’a konuk oluyor.
Resital Programı:
F. Mendelssohn | Variations sérieuses (Ciddi Varyasyonlar) Op.54, re minör (11”)
W. A. Mozart | 12 Variations on “Ah vous dirai-je maman” (Bir Fransız Halk Şarkısı üzerine 12 Varyasyon) KV 265, Do Majör (9”)
L. van Beethoven | Orijinal Bir Tema Üzerine 32 Varyasyon, WoO 80, do minör (11”)
ARA (15-20”)
F. Schubert | Impromptu, Op.142 No.3 Si Bemol Majör (12”)
S. Rahmaninov | Corelli’nin bir teması üzerine varyasyonlar Op. 42, re minör (20”)
*Toplam resital süresi yaklaşık 90 dakikadır.
ÖZGÜR ÜNALDI
Avusturya’da düzenlenen 17. Uluslararası Johannes Brahms Yarışması’nda piyano dalında ödül alan ilk Türk olan Özgür Ünaldı, üç turluk üstün performansı ve “en iyi Brahms yorumuyla” uluslararası çevrelerde büyük ilgi topladı ve birçok müzik otoritesinin dikkatini çekti.
Ülkemizin önde gelen piyanistlerinden biri olan Ünaldı, yedi yaşında Prof. Seçkin Gökbudak'tan özel piyano ve teori dersleri alarak müzik eğitimine başladı. 11 yaşındayken piyanoya ara verdi fakat bundan üç yıl sonra geleceğini müzik dünyasında hayal etmeye başladı. Yetenek sınavları için geç kabul edilen bir yaşta olmasına rağmen hem Hacettepe Devlet Konservatuvarı'nın hem de Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nin sınavlarını rahatlıkla kazanmayı başardı. Giriş sınavından çıktıktan sonra bazı profesörlerin “hazır piyanist” diye nitelediği üstün yetenek, büyük piyano pedagogu Prof. Gülnara Aziz’in sınıfına kabul edildiğinde ondört yaşındaydı. Çok hızlı gelişen öğrenci, giriş sınavından bir kaç ay sonra ulusal bir yarışmanın finalinde Grieg'in la minör piyano konçertosunu çalarak üçüncü oldu. Derin tutkusu, aşkı ve kendini müziğe adaması yetenek ve çalışkanlıkla birleşince muazzam bir ilerleme kaydeden genç piyanist, sekiz yılda Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nden Bölüm ve Fakülte Birincisi olarak mezun oldu.
Eğitimi boyunca solist olarak yetiştirilirken bazı Teori-Kompozisyon Bölümü profesörleri beste yapmaya da hevesli olan öğrenciyi piyanonun yanında kompozisyon bölümünde de okuması gerektiği konusunda cesaretlendirdiler. Çift diploma uygulaması bulunmadığı için genç piyanist o bölüme ait bazı dersleri tamamlamakla yetindi, başarıyla verdiği kompozisyon bölümü sınavları ise övgüler aldı. Üniversitedeki son senesinde Bilkent Gençlik Senfoni Orkestrası ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası eşliğinde solist olan Özgür Ünaldı, Lisans mezuniyetinin ardından 2006 yılında Moskova - Çaykovski Devlet Konservatuvarı’nın aspirantura (Rusya’da yorumculuk dalındaki en yüksek derece) sınavlarını kazanarak Moskova’da Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı’nın eğitim bursuyla okumaya başladı. Moskova’da Rus piyano okulunun önemli temsilcilerinden piyanist Prof. İrina Plotnikova’nın piyano sınıfına girmeye hak kazanan Ünaldı, pedagogun sınıfında özel bir yer edindi. Moskova’daki solo resitallerde ve sınıf konserlerinde birçok dinleyiciye ve hocasına ilham kaynağı olan Özgür Ünaldı 2010 yılında Moskova – Çaykovski Devlet Konservatuarı’ndaki doktora çalışmalarını başarı ile tamamladı. Doktora çalışmalarından sonra vatanının kültürel ve sanatsal gelişimi için elinden geleni yapmak amacıyla Türkiye’ye döndü. Konserler vererek, dünya çapında solistleri davet ederek ve birçok öğrenci yetiştirerek bu amacında ilerleyen Özgür Ünaldı, Türkiye’de farklı şehirlerde birçok konser salonunda, yurtdışında ise Varna, Kiev, Bükreş, Orlando, New York, Roma, Sanginesio, Poertschach, Saraybosna, Bişkek, Espoo, Helsinki, Novokuznetsk ve Moskova gibi çok sayıda şehirde sahneye çıktı.
Bodrum’da Gümüşlük, Espoo’da Kamarihelmi, Saraybosna’da Uluslararası Saraybosna Kış Festivali, Kapadokya’da Klasikkeyifler gibi festivallerde yer aldı, resitaller ve çalıştaylar verdi. Solist olarak birçok orkestrayla Doğu, Sobolev, Buşkov, Tura, Tüzün, Şensoy, Osmonaliyev ve Goetzel gibi şeflerle sahneye çıktı. 2016 Mart ayında Bişkek’te yaptığı débute büyük ses getirdi. Aynı konserde Rahmaninov’un iki numaralı ve Çaykovski’nin bir numaralı piyano konçertolarını yorumlayan Ünaldı için “zamanımızın en iyi piyanistlerinden biri” gibi değerlendirmeler yapıldı. Kırgız Ulusal Filarmoni Salonu’nda seyirciler tarafından dakikalarca ayakta alkışlanan piyanistin üstün performansı ise basında “zafer” diye nitelendirildi.
Özgür Ünaldı besteciliğe de ilgi duymakta, solo piyano için yazdığı bestelerine, özellikle klasik dönem eserlerindeki kendi kadanslarına ve improvizasyonlarına konserlerde yer vermektedir. Yurtiçi ve yurtdışında aktif olarak sürdürdüğü konser hayatının yanında Türkiye’nin önde gelen konservatuvarlarından Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda genç yaşında hak kazandığı Doçent ünvanıyla Piyano Anasanat Dalı’ndaki görevine devam etmektedir.