GEISTESBLITZ TRIO
GEISTESBLITZ TRIO
“RACHMANINOFF INTERNATIONAL”
11 Nisan Çarşamba, 20.00
Türkiye’nin başarılı oda müziği topluluklarından Geistesblitz Trio, “Rachmaninoff International” konser turnesi kapsamında 11 Nisan Cumartesi akşamı Mozarthaus’ta klasik müzikseverler ile buluşuyor.
TOLGA KULAK, keman
GÖZDE YAŞAR, viyolonsel
EMRE YAVUZ, piyano
Konser Programı:
S. RACHMANINOFF (1873-1943)
Trio Elegiaque No. 2, re minör
I. Moderato - Allegro vivace
II. Quasi variazione. Andante
III. Allegro risoluto – Moderato
Program süresi: Yaklaşık 50 dk.
GEISTESBLITZ TRIO
11 Nisan akşamı S. Rahmaninof’un “Elegiaque” Piyanolu Üçlüsü’nü seslendirecek olan “Geistesblitz Trio”, Amerika ve Avrupa'da eğitim görmüş müzisyenlerin İzmir'de bir araya gelmeleri ile oluşturuldu. Her biri farklı oda müziği topluluklarında yer almış olan grup üyeleri, 'aniden gelen ilham, fikir yoğunluğu' anlamını taşıyan "Geistesblitz" adıyla ilk konserlerini Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde gerçekleştirdi. Repertuvarlarında ağırlıklı olarak Viyana Okulu ve 19. Yüzyıl eserlerine yer veren Piyanolu Trio, çalışmalarını yurt dışında da devam ettirme amacında.
Tolga KULAK, keman
Tolga Kulak 1986 yılında İzmir’de doğdu. 1997 yılında ilk keman çalışmalarına İzmir Devlet Senfoni Orkestrası baş kemancısı Kartal Akıncı ile Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarında başladı. Eğitimi süresince İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ve Dokuz Eylül Senfoni Orkestrası eşliğinde birçok solo ve oda müziği konseri verdi. 2000 yılında Lions Rotatry Kulübü ve Yamaha Yaylı Çalgılar Yarışmaları’nda ikincilik ödülleri aldı. Aynı yıl İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nın düzenlediği ustalık kursuna kabul edildi ve dünyaca ünlü kemancı Igor Oistrach ile çalışma fırsatını yakaladı. 2006 yılında Prof. Jerrold Rubenstein ile çalışmalarına devam etti ve Borusan Filarmoni Orkestrası ve Oda Orkestralarında 1. kemancı olarak çalışmaya başladı. Bu yıllardan itibaren Tolga Kulak bir çok solo ve oda müziği ustalık sınıflarında Lucas David, Ellen Jewett, Joshua Epstein, Ruşen Güneş, Çiğdem İyicil, Esen Kıvrak ve Özcan Ulucan ile çalıştı 2007’de üniversite eğitimini bitirir bitirmez Yaşar Üniversitesi Müzik Bölümü’nden keman hocalığı teklifi aldı ve Yaşar Oda Orkestrası’nda 2. keman grup şefliği yapmaya başladı. Genç artist sonrasında Hollanda’ya taşındı ve Conservatorium van Amsterdam’da ünlü kemancı Ilya Grubert eğitmenliğinde master diploması ve Ligety Academy’de yeni müzik diploması aldı. Buradaki yıllarında Hollandalı şefler Otto Tausk ve Ivan Meylemans direktörlüğünde CVA Senfoni Orkestrası baş kemancısı olarak ve kendi kurduğu yaylı quartet ile başarılı konserler verdi. Concertgebouw Orkestrası grup şefleri; başkemancı Liviu Prunaru, 2. keman grup şefleri Caroline Strumphler ve Henk Rubingh’den özel dersler aldı. Tolga Kulak solo ve oda müziği kariyeri boyunca Hollanda, İsviçre, Almanya, İspanya, Singapur, Çin ve Türkiye’de konserler verdi. 2014 ve 2015 yazında ise Verbier Festival Orkestrası’na davet edilen kemancı burada Martha Argerich, Mischa Maisky, Pinchas Zukerman, Renaud Capuçon gibi dünyaca ünlü solistlerle, Valery Gergiev, Zubin Metha, James Levine, Ivan Fischer, Charles Dutoit, Jaap van Zweden, Daniel Harding gibi dünyaca ünlü şeflerle birlikte çalma fırsatı bulmuştur. Sanatçı 2014 yılından itibaren İzmir Devlet Opera ve Balesi Orkestrasında kadrolu olarak çalışmaktadır. Tolga Kulak 1925 yapımı Eugene Gartner ile çalmaktadır.
Gözde YAŞAR, viyolonsel
Gözde Yaşar 1985 yılında İzmir'de doğdu. 1995 yılında Ankara Bilkent Müzik ve Sahne Sanatları Hazırlık Okulu’na tam burslu olarak kabul edildi ve viyolonsel çalışmalarını 12 yıl boyunca Gara Aliyev ile sürdürdü. 2003 yılında, Bilkent Gençlik Orkestrası ile Max Bruch'un Kol Nidrei adlı eserini seslendirdi ve aynı yıl içinde Trakya VI. Uluslararası Viyolonsel Yarışması’nda ikincilik ödülünü kazandı. 2007'de Bilkent Gençlik Senfoni Orkestrasıyla J. Brahms'ın Double Concerto for Violin and Violoncello eserini Zülfiya Göktaş ile, 2011'de ise Deniz Toygür ile Bilkent Senfoni Orkestrası eşliğinde seslendirdi. "Lucas David ve Genç Yetenekler" oda müziği topluluğuna davet edilen Gözde Yaşar, Türkiye'de ve Almanya'da konserler verdi. Fulbright bursunu kazanarak master programı için Amerika'ya gitmeye hak kazandı ve SUNY/Purchase College, New York'ta çalışmalarına solist ve Orpheus Oda Orkestrası üyelerinden Julia Lichten ile devam etti. Julia Lichten'in önerisiyle buradaki konserler dizisine dahil edilerek The Performing Arts Center'da solo performanslar gerçekleştirdi. Yapılan 2008 Konçerto yarışmasını kazanarak Purchase Symphony ile 2009 yılında A. Dvorak'ın Viyolonsel Konçertosu’nu seslendirdi. 2009 yılında University of Maryland'de doktora eğitimine Prof. Evelyn Elsing'in öğrencisi olarak devam ederken Barok (viola da gamba) çalışmalarını Kenneth Slowik ile sürdürdü. Çaykovski’nin Rococo Varyasyonları’nı Clarice Smith Performing Arts Center'da ve Bonnie Hampton, Mischa Maisky masterclassları’nda çalmaya hak kazandı. Solo ve oda müziği konserlerine devam eden Gözde Yaşar, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı’nda Yardımcı Doçent olarak çalışmaktadır.
Emre YAVUZ, piyano
3 Ağustos 1990’da İzmir’de doğdu. Erken yaşta gösterdiği öğrenme yeteneği nedeniyle müzisyen ablası ve eğitimci anne-babası tarafından piyanoya yönlendirildi. Piyanoda kısa sürede ilerleyen Emre, 1998 yılında Kültür Bakanlığı tarafından yapılan bir sınavla “Sanatta Üstün yetenekli Çocuklar Yasası” olarak bilinen 6660 sayılı yasa kapsamına alınarak Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda Kamuran Gündemir ile piyano öğrenimine başladı. 2001’de Kırım’da yapılan 2. Uluslararası Mavi Kuş Müzik Yarışması’nda kendi yaş kategorisinde birinci olduğu gibi, en iyi çağdaş eser yorumu ödülüne layık görüldü. Lise öğrenimi boyunca Bilkent Üniversitesi’nde Fazıl Say ve Sanem Berkalp ile çalıştı, aynı zamanda bestecilik dersleri aldı. Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, Bursa Devlet Senfoni Orkestrası, Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası, Bilkent Senfoni Orkestrası ve Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’yla ve Gürer Aykal, İbrahim Yazıcı, Rengim Gökmen ve Ender Sakpınar gibi şeflerin yönetiminde gerçekleştirdiği birçok konserde Mozart, Chopin, Saint-Saens, Çaykovski ve Rahmaninov’un konçertolarını yorumladı. 2004 yılında Antalya Uluslararası Piyano Festivali’nde ve Moskova’da Düzenlenen Spivakov Uluslararası Müzik Festivali’nde konserler verdi. 2007’de Sicilya’da yapılan Ibla Grand Prize yarış- masında Frederic Chopin Özel Ödülü’ne layık görüldü. 2010 Chopin Yılı kapsamında Viyana’da yapılan Rotary Interpretationspreise - Chopin & Schumann yarışmasını kazanarak başta Viyana Musikverein’da ol- mak üzere Avusturya’nın çeşitli şehirlerinde solo ve Bratislava Senfoni Orkestrası ile konserler verdi. Roland Batik’le çalıştığı Viyana Konservatuvarı’ndan mezuniyet resitalindeki Beethoven, Rahmaninov ve Saygun yorumlarıyla bütün jüri üyelerinden tam puan alarak bu şekilde mezun olan ilk ve tek öğrenci olan Emre Yavuz, aynı zamanda Almanya’daki Hannover Müzik Medya ve Tiyatro Yüksekokulu’nda Karl-Heinz Kämmerling ile eğitimini sürdürdü. Kämmerling’in yanı sıra Seymour Lipkin, Lang Lang, Murray Perahia, Till Fellner’in birçok ustalık kurslarına katıldı. 2012’de Viyana’da düzenlenen 4. Rosario Marciano Uluslararası Piyano Yarışması’nda birincilik ödülü kazanarak “sıra dışı bir sanatsal kişilik” olarak tanımlandı. 2013’te Zubin Mehta yönetiminde Tel Aviv’deki yıllık geleneksel Gala Konseri’nde Beethoven’ın 3. konçertosunu seslendirdi. 2015’te 2. Hacettepe Ulusal Piyano Yarışması’nda birincilik ödülü kazandı. 2016’da 15. Viyana Uluslararası Piyano Yarışması’nda birincilik ve Schubert Özel Ödülü’nü, Dortmund’da düzenlenen 13. Uluslararası Schubert Piyano Yarışması’nda üçüncülük ödülünü kazanan Emre Yavuz,eğitimini halen Viyana’da sürdürmekte ve Arie Vardi ile çalışmaktadır.