KLASİKTEN ÇAĞDAŞA

KLASİKTEN ÇAĞDAŞA
SEDA BAYKARA & PINAR TURAN
KEMAN VE VİYOLONSEL RESİTALİ
3 Kasım Cumartesi, 20.00

Mozarthaus konserlerinin bu haftaki konukları Seda Baykara ve Pınar Turan. Sanatçılar Klasik Dönem’den 20. Yüzyıl’a uzanan bir program ile sanatseverlerle buluşacak.

SEDA BAYKARA, keman
PINAR TURAN, viyolonsel

PROGRAM:

"KLASİKTEN ÇAĞDAŞA"

Joseph HAYDN, Keman ve Çello için Duet, Re Majör (11’’)
1. Poco Adagio
2.Tempo di menuetto (moderato)
3. Allegro (non troppo)

Jules MASSENET, ''Thais'' Operasından 'Meditation' (6’’)

----- ARA -----

Arthur HONEGGER, Keman ve Çello için Sonatin, (H.80) (16’’)
1. Allegro
2. Andante
3. Allegro

Carlos GARDEL, ''Kadın Kokusu'' filminin müziklerinden; Tango ''Por Una Cabeza'' (5’’)

SEDA BAYKARA
24 Mart 1984 tarihinde Ankara'da doğdu. 1992 yılında ''TRT Ankara Çoksesli Çocuk Korosu'' sınavını kazandı ve koronun 5 yıllık eğitim ve etkinlik süresini başarıyla tamamladı.

1994 ve 1995 yıllarında, H.Ü Ankara Devlet Konservatuvarı yarı zamanlı Piyano Bölümü'nü kazanarak, solfej ve piyano (Selçuk
GÜNDEMİR ile) eğitimine başladı.

1995 yılında H.Ü.Ankara Devlet Konservatuvarı'nın tam zamanlı Keman Bölümü'nü kazandı ve Prof. Engin ERALP ile çalışmaya başladı, çalışmalarına Prof.Ceylan KABAKÇI ile devam etti ve KABAKÇI'nın öğrencisi olarak 2005 yılında ''Lisans'', 2009 yılında ''Yüskek Lisans''ı bitirdi.

Öğrenciyken çalışma ve konserlerine katıldığı H.Ü.Ankara Devlet Konservatuvarı'nın akademik orkestrası 'Hacettepe Senfoni Orkestrası'nın, mezun olduktan sonra da (2005) asıl keman üyelerinden biri oldu. Orkestranın çeşitli konserlerinde solist ve başkemancı olarak görev aldı.

Hacettepe Senfoni Orkestrası dışında, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası gibi çeşitli değerli orkestralarla da misafir sanatçı olarak konserlere katıldı.

Yurtiçi ve yurtdışında orkestra içinde ve solist olarak pek çok konser verdi. Orkestra ile konser verdiği ülkeler arasında Almanya (Berlin), Yunanistan (Selanik), Birleşik Devletler (Minesota), Fransa (Paris ve Belfort -solist olarak-), KKTC (Girne), Rusya (Moskova), Macaristan (Budapeşte, Eger, Miskolç ve Debrecen) ve Polonya (Varşova) yer almaktadır.

Türkiye'de kurulan ilk çağdaş müzik orkestrası olan ''Orkestra@Modern''in üyesi olmuş, konserlerinde yer almıştır.
Kendisini çağdaş müziğe yakınlaştıran Ertuğrul Oğuz Fırat'la 2004'te tanışmış ve ''Çağdaş Küğ'' derslerine katılmaya başlamış, değerli hocamızın vefatına dek (2014) 10 yıl süreyle derslere devam etmiştir.

Sanatçı döneminin (Çağdaş Müzik) eserlerinin seslendirilmesine büyük önem vermektedir ve pek çok eserin dünyada ilk seslendirilişini yapmıştır. Bunlardan bazıları:

- [2003] Önder ÖZKOÇ; ''Keman ve Piyano Sonatı'' (*Eser birlikte çaldığı piyanist Gökçen KÜÇÜK ile kendisine ithaf edilmiştir.)
- [2005] Önder ÖZKOÇ; Yaylı Çalgılar için ''Quartett''- [2006] Önder ÖZKOÇ; ''Keman Konçertosu'' (*Eser kendisine ithaf edilmiştir.)
- [2006] Ertuğrul Oğuz FIRAT; ''Acı Gölgelerin Rastlantısında'' (Keman-Piyano) (*Eser kendisine ithaf edilmiştir.)
- [2007] Tarık TAL; ''Uzak'' (Keman-Piyano)
- [2008] Ertuğrul Oğuz FIRAT; ''Kemancı Ustanın Büyü Kırını'' (Solo Keman) (**Bu eserin ilk seslendirilişi kendisine ait değildir, bununla birlikte eser kendisine ithaf edilmiştir.)
- [2013] Ertuğrul Oğuz FIRAT; Üçül No:3 ''Devrimci Ortamda Sazların Cumhuriyeti'' (Flüt-Keman-Piyano)
2008 yılında piyanist Gökçen KÜÇÜK'le birlikte, Ertuğrul Oğuz FIRAT'ın solo piyano, solo keman ve keman-piyano eserlerinden oluşan ''Acı Gölgelerin Rastlantısında'' adlı ilk cd kaydını yapmıştır (A.K.Müzik Yapım Org.).

ALBÜMLERİ:
-- 2008 yılında piyanist Gökçen KÜÇÜK'le birlikte, Ertuğrul Oğuz FIRAT'ın solo piyano, solo keman ve keman-piyano eserlerinden oluşan ''Acı Gölgelerin Rastlantısında'' adlı ilk cd kaydını yapmıştır (A.K.Müzik Yapım Org.).
-- 2017 yılında bir diğer album, Alpha yayınlanmıştır. Sanatçı, İtalyan besteci Vise'nin albumu için İtalya'ya davet edilmiş, bestecinin eserlerinde yer alan keman partilerini kaydetmiştir.
Halen Hacettepe Senfoni Orkestrası'nda Öğretim Görevlisi olarak çalışmaya ve konserler vermeye devam etmektedir.

PINAR TURAN
1983 yılında Ankara’da doğdu. 1993 yılında H.Ü. Ankara Devlet Konservatuvarı’na girerek Doç. Ş. İzzet Nazlıaka ile viyolonsel çalışmalarına başladı. Çeşitli oda müziği konserleri, sınıf konserleri ve resitaller verdi.

1999 yılında Paris Ulusal Konservatuvarı profesörlerinden Philippe Müller’in Master Class’ına katıldı. Aynı yıl Anaçev’in düzenlediği Genç Viyolonselciler Yarışması’na katıldı. Ardından East Mediterranean Youth Orchestra’sının sınavını kazandı.

2000 yılında ünlü bir Rus çellist olan Marina Tarasova’nın yapmış olduğu Master Class’a katıldı.2001 yılında Schleswig - Holstein Müzik Festivali’nin sınavına girdi.Aynı yıl Moskova Konservatuvarı çellistlerinden kompozitör,orkestra şefi ve piyanist olan üstün yetenekli solist Alexander Rudin’in master class’ına katıldı.

2002 yılında H.Ü. Devlet Konservatuvarı Akademik Orkestrası ile Europaischer Musik Sommer’in açılışını yaparak Berlin turnesine katıldı. 2003 yılında viyolonsel çalışmalarına Yrd. Doç. Nuray Eşen ile devam etti.

2004 yılında H.Ü. Akademik Orkestra’sına girmiştir ve bu orkestra ile Karadeniz, Konya, Bodrum, İstanbul, Antalya, Afyon, Eskişehir, Samsun ve Amerika’da başarılı konserler vermiştir.

2005 yılında H.Ü. Devlet Konservatuvarı Akademik Senfoni Orkestrası ile Yunanistan turnesine katıldı.

2006 yılında viyolonsel çalışmalarını Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nde Bilkent Senfoni Orkestrası viyolonsel grup şefi olan Hayrettin Hoxha ile Yüksek Lisans yaparak ve oda müziği çalışmalarına da Elena Gledzinova ile devam etmiştir.

2008 yılında Yüksek Lisans eğitimini Hayrettin Hoxha ile Bilkent Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nde başarıyla tamamlamıştır.

2009-2010 yıllarında Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda ücretli olarak eğitmenlik yapmıştır. Aynı yıl Ürgüp’te gerçekleşen “klasik keyifler” programında çellist Ruth Philips ve Ozan Tunca ile oda müziğinde Ellen Jewett ve ile çalışma fırsatı bulmuştur.

2011 yılında H.Ü.Ankara Devlet Konservatuvarı’nda Sanatta Yeterlik’e girmiştir ve burada Doç.İzzet Nazlıaka, ve Prof. Doğan Cangal ile viyolonsel, Garbis Atmacayan ve Prof. Reyyan Başaran ile oda müziği ile çalışmıştır.

2016 yılında doktoradan mezun oluştur. Halen H.Ü. Devlet Konservatuvarı Akademik Senfoni Orkestrası’nda Öğretim Görevlisi olarak görev yapmakta ve aynı zamanda grup üyelerindendir.