ALİ DOĞAN & GÜLMİRA TOKOMBAEVA VİYOLONSEL VE PİYANO RESİTALİ

ALİ DOĞAN & GÜLMİRA TOKOMBAEVA
VİYOLONSEL VE PİYANO RESİTALİ
13 Nisan 2019 Cumartesi, 20.00

Ali Doğan ve Gülmira Tokombaeva, Barok Dönem’den Yirminci Yüzyıl’a uzanan zengin bir program ile 13 Nisan Cumartesi akşamı Mozarthaus’a konuk oluyor.
PROF. ALİ DOĞAN, viyolonsel
DOÇ. GULMIRA TOKOMBAEVA, piyano

PROGRAM

L. de CAIX D’HERVELOIS | Süit, re minör

J. BRAHMS | Sonat No.1 Op.38, mi minör

Allegro non troppo
Allegretto quasi Menuetto
Allegro

L. van BEETHOVEN | Piyano ve Viyolonsel için 12 Varyasyon
'See the conqu'ring hero comes', WoO 45

G. FAURE | Elegie

J.S. BACH | Air

C. SAINT-SAENS | Kuğu


PROF. ALİ DOĞAN, viyolonsel

Aydın’da doğdu. Müziğe küçük yaşta keman çalarak başladı. Daha sonra Ankara Devlet Konservatuvarı’nın viyolonsel sınıfına Martin Bochmann’nın öğrencisi olarak giren sanatçı, yüksek devrede Nusret Kayar ile çalışarak 1964 yılında pekiyi derece ile mezun oldu.
Aynı yıl, Fransa’nın ünlü “Pasquier Yaylı Sazlar Üçlüsü”nün Ankara konserleri esnasında Ali Doğan, grubun viyolonselcisi Etienne Pasquier’ye dinletildi ve sanatçının beğenisini kazandı. Böylece Fransız bursu alarak Paris’te Andre Navarra’nın öğrencisi oldu. Ecole Normale de Musique’de de Andre Levy ile viyolonsel ve oda müziği çalışarak “Diplome d’Execution” kazandı. Yurda dönünce Ankara Devlet Konservatuvarı’na öğretmen olarak atanan sanatçı, aynı zamanda solistlik faaliyetlerini de sürdürdü. Başlıca eserleri yurt içi ve yurt dışı konserlerde icra etti. Viyolonsel için bestelenmiş olan Çağdaş Türk Bestecileri’nden Necil Kazım Akses ve Nevit Kodallı’nın eserlerinin ilk seslendirilmelerini yaptı. Akses’in bu eseri Macar Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde, Hungraton tarafından CD’ye; Nevit Kodallı’nın Konçertosu ise Opole Filarmoni Orkestrası eşliğinde, Musical Dorica tarafından plağa kaydedilmiştir.
Solistlik faaliyetleriyle beraber oda müziği türüne de önem veren sanatçı, Ankara Dörtlüsü, Yücelen Dörtlüsü ile ve Ankara Oda Orkestrası’nın solo viyolonselcisi olarak yurt içi ve yurt dışı birçok konsere katılmış; ayrıca Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası’nın solist sanatçılığını yapmıştır.
Halen Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı’nda viyolonsel ve oda müziği dersleri vermektedir.

DOÇ. GULMİRA TOKOMBAEVA, piyano
Kırgızistan Devlet Sanatçısı Gulmira Tokombaeva, yedi yaşındayken yüksek yetenekli çocukların kabul edildiği Moskova Tchaikovsky Konservatuvarı Piyano Bölümü’ne kabul edildi. Onbir yıllık hazırlık eğitiminin ardından aynı konservatuvarda beş yıllık yüksek lisans eğitimini tamamladı. Üç yıllık master eğitimi ile öğrenim hayatını tamamlayan sanatçı Kırgızistan’a döndü. 1978 yılında Bişkek Sanat Enstitüsü’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. Sovyetler Birliği Ülkelerinde birçok solo ve senfonik orkestralar ile kosnerler verdi. Tunus, Danimarka, İsveç, İsviçre, Almanya ve Amerika gibi birçok ülkede konser turneleri gerçekleştirdi. 1983 – 1999 yılları arasında Bişkek Konservatuvarı’nda Dekanlık ve Piyano Bölüm Başkanlığı görevini sürdürdü. Sanatçı, 1999 yılından bu yana Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı’nda öğretim görevliliğine devam etmektedir.