IWE – İSTANBUL WIND ENSEMBLE
IWE – İSTANBUL WIND ENSEMBLE
ODA MÜZİĞİ KONSERİ
11 Mayıs 2019 Cumartesi, 20.00
Herbiri; solist, orkestra ve oda müziği alanlarında çalışmalarını aktif olarak sürdüren İstanbul Opera ve Balesi Orkestrası ile İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası sanatçılarından oluşan İstanbul Wind Ensemble, Fazıl Say, İlhan Baran ve Carl Nielsen’in eserlerinden derlenen bu açıklamalı oda müziği konserinde 11 Mayıs Cumartesi akşamı Mozarthaus’ta klasik müzikseverler ile buluşuyor.
ELİF YURDAKUL BAYKURT, flüt
MEHMET SEYİD MAS, obua
ECESU SERTESEN, klarinet
MERT KUTLUĞ, fagot
ALTUĞ TEKİN, korno
PROGRAM
CARL NIELSEN | Quintet for Winds Op. 43
İLHAN BARAN | Demet Suite
FAZIL SAY | Alevi Dedeler Rakı Masasında
* Program süresi yaklaşık 60 dakikadır.
İSTANBUL WIND ENSEMBLE
Birbirinden başarılı beş genç müzisyenin bir araya gelmesi ile oluşan İstanbul Wind Ensemble, 2011 yılında ilk defa dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say’ın “Alevi Dedeler Rakı Masasında” eseri için bir araya gelmiştir.
Elif Yurdakul Baykurt, Mehmet Seyid Mas, Ecesu Sertesen, Mert Kutluğ ve Altuğ Tekin’den oluşan grup üyelerinin her biri; solist, orkestra ve oda müziği alanlarında çalışmalarını aktif olarak sürdüren İstanbul Opera ve Balesi Orkestrası ile İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası sanatçılarıdır.
Yelpazesi çok geniş bir repertuvara sahip olan IWE, Ensemble özelliğini, daralan ve genişleyen bir grup olmasından almıştır. Kimi zaman trio, kimi zaman quartet konserleri de gerçekleştirmişlerdir.
2015’te Süreyya Operası’nda verdikleri “Türk Bestecileri” konserinde değerli Türk Bestecisi Yalçın Tura’nın “Üflenen Çalgılar için Beşli” eserinin Türkiye ilk seslendirilişini gerçekleştirmiştir.IWE; Süreyya Operası, Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall, Yunanistan / Samos Genç Müzisyenler Festivali gibi birçok önemli platformda konserler gerçekleştirmiş ve son olarak Fazıl Say’ın “Yeni Şarkılar” albümünde yer alarak dinleyicilerin beğenisini kazanmışlardır. Nisan 2018 tarihinde Ada Müzik etiketi ile Fazıl Say’ın prodüktörlüğünde “TÜRK BESTECİLERİ” albümü çıkarmışlardır.
Uzun zamandır yakın dost olan ve beraberce müzik yapmaktan keyif alan bir grup olan İstanbul Wind Ensemble üflemeli beşlisi yurt içi ve yurt dışında konserlerine aktif olarak devam etmektedir.
ELİF YURDAKUL BAYKURT, flüt
Elif Yurdakul, ilk müzik eğitimini Yılmaz Küçüköncü'den almış, flüt eğitimine Erkan Alpay ile başlamıştır. Eva Zakorskaya, Muzaffer Agamalizade ve Stiliana Stavreva ile çalışmalarını sürdürmüş, Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nden 2001'de mezun olmustur. The British Council'in düzenlediği ‘Yılın Genç Müzisyeni Yarışması’nda ikincilik ödülünü kazanarak Manchester kraliyet müzik koleji/ Royal Northern College of Music’de bir dönemlik yüksek lisans eğitimi boyunca Peter Lloyd ve Richard Davis ile çalışma imkanı bulmuştur. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarında yüksek lisans eğitimini Vieri Bottazzini ile tamamlamıştır. Sir James Galway, Maxence Larrieu, Jean-Michel Tanguy, Emmanuel Pahud, Raffaele Trevisani, Robert Langevin ve Sibel Kumru Pensel’in ustalık sınıflarına katılmıştır. 2005’te İsrail ‘de düzenlenen 6. Haifa Uluslararası Flüt Yarışması‘nda 1.lik ödülünü kazanmıştır. İstanbul'da çok çeşitli orkestralarda çalmış ve orkestracılık alanında kendisini geliştirmiştir. İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası'nda sözleşmeli sanatçı olarak çalışmıştır. 2007 yılından beri İstanbul Devlet Opera ve Bale kadrosunda Orkestra sanatçısı olarak çalışmakta olup, flüt grup şefidir. 2010’da ‘Fransa’da Türk Mevsimi’ kapsamında ‘A Travers la Flute’ derneğinin davetlisi olarak katıldığı 3.Uluslararası Nice Flüt Festivalinde konser vermiştir. Oda müziğine olan yakın ilgisiyle flüt-arp duo ve flüt-viyola-arp trio konserleri vermiştir. Üyesi olduğu 'İstanbul Wind Ensemble' ile yurtiçinde ve yurtdışında konserler vermektedir. 'Dalgalar' adlı solo flüt albümü bulunmaktadır.
MEHMET SEYİD MAS, obua
1975 yılında Bornova’da doğdu. İlk müzik derslerini Akmet Saçan ve Hüseyin Genç'den aldı. 1996 yılında Bilkent üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesinde Burslu okumaya hak kazandı. Burada Doç. İrfani Özdemir ile Obua, Mahir Çakar ile oda müziği çalışmalarına katıldı.
2001 yılında Almanya Trossingen Devlet Yüksek Müzik Okulunda Prof. Diethelm Jonas ile çalışmalarını sürdürdü. Burada ayrıca Obua üzerine pedagojik Formasyon okudu. Markdorf Müzik okulunda 2 yıl Obua eğitmenliği yaptıktan sonra 2001 yılında Berlin Hanns Eissler Yüksek Müzik Okulunda Mastır Dalında okumaya Prof. Rodrigez ile çalışmaya hak kazandı. Burada Prof. Wollenweber ve Prof. Kleinfeld ile orkestra müziği eğitimi aldı.
Berlin’de Prof. Burchard Gleatzner ile Barok müzik çalıştı.
2005 yılından beri İstanbul Devlet Opera ve Balesi solo obua sanatçısıdır. İstanbul, Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda öğretim görevlisi olan sanatçı 2011 yılından beri İstanbul Wind Ensemble oda müziği grubu ile oda müziği çalışmalarını aktif olarak sürdürmektedir.
ECESU SERTESEN, klarinet
1987 yılında doğdu. Klarinet eğitimine, 1998 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda başladı.
Kasım 2005 tarihinde Bulgaristan’da, Lubomir Pipkov Ulusal Müzik Okulu tarafından düzenlenen “II. Uluslararası Genç Virtüözler Yarışması”nda 3. lük ödülü kazandı.
2008 Mayıs ayında İTÜ – Musfata Kemal Amfisi’nde A. Copland’ın Klarinet Konçertosu’nu başarıyla seslendirdi.
2008 Eylül ayında İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin açmış olduğu kadro sınavını kazanarak kurumun orkestrasında klarinet sanatçısı olarak çalışmaya başladı.
17 – 18 Şubat 2012 tarihlerinde Fazıl Say’ın isteği ile, orkestra şefi Naci Özgüç yönetimindeki Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası ile Ecesu Sertesen, Fazıl Say, Op.36, “Hayyam” Klarinet Konçertosu’nu büyük başarı ile seslendirdi.
Kurucusu olduğu İstanbul Wind Ensemble Oda Müziği Grubu ile 2012 Ağustos ayında Samos, Genç Artistler Festivali’ne davet edildi, Fazıl Say’ın prodüktörlüğünde Türk Bestecileri Albüm çalışmalarını henüz bitiren grup, aktif olarak konserlerine devam etmektedir.
2013’ün ilk günlerinde Buffet Crampon markasının Türkiye sanatçısı oldu.
İsmi, Dünya Klarinetçiler Birliği’nin (World Clarinet Alliance), kısıtlı sayıdaki Dünyaca Tanınmış Solist Klarinetçileri arasına alındı. 24, 25 Ocak 2014 Tarihinde Hasan Niyazi Tura Klarinet Konçertosu’nun Türkiye Prömiyerini Tolga Taviş yönetimindeki, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası ile gerçekleştirdi.
24, 25 ve 26 Nisan 2014 tarihlerinde, Almanya’nın Freiberg Şehrinde, 40. Jazz Günleri’nin açılış konserine solist olarak davet edilen Ecesu Sertesen, Genel Müzik Direktörü Raoul Grüneis yönetimindeki Mittelsächsischen Philharmonie Orkestrası ile “Klasik Jazz ile Buluşuyor” başlığı altındaki konserinde Leonard Bernstein, “Prelude, Fugue & Riffs” eseri ve Hasan Niyazi Tura, Klarinet Konçertosu’nu seslendirdi. Freiberg, Döbeln ve Mittweida’da gerçekleşen üç konser sonrasında müzik eleştirmenleri tarafından klarinetçiliği ve yorumu, “eşsiz” ve “kadife gibi” şeklinde kaleme alındı.
Aralık 2015’te Hong Kong Festival Wind Orchestra ile Buffet Crampon sanatçısı olarak konser vermek için davet edilen sanatçı, burada Hasan Niyazi Tura Klarinet Konçertosu’nu üflemeli orkestrası ile seslendirdi, ardından Tom-Lee Music ve Buffet Crampon’un ortaklığında bir masterclass gerçekleştirdi.
Ağustos 2016’da Taiwan’da düzenlenen BUFFET CRAMPON CLARINET COMPETITION 2016’da jüri olan sanatçı burada ayrıca bir resital ve masterclass vermiştir.
25 Eylül 2017’de New York’da Buffet Crampon Show Room’da bir resital gerçekleştirmiş.
2017 Ekim ayının 13, 14 ve 15’inde Frankfut, Postdam ve Brandenburg’da Fazıl Say Hayyam Klarinet Konçertosu’nu Maestro Howard Griffiths yönetimindeki Brandenburgisches Staatsorchester Frankfurt
Orkestrası ile seslendirmek üzere davet edilmiş ve birbirinden başarılı üç konsere imza atmıştır.
2018 Nisan ayında kurucusu olduğu İstanbul Wind Ensemble oda müziği grubunun ilk CD’si Türk Bestecileri, Ada Müzik etiketiyle piyasaya çıkmıştır.
Sanatçı, Eylül 2018 tarihinde Howard Griffiths yönetimindeki Viyana Radyo Senfoni Orkestrası ile Max Bruch Op 88 Klarinet ve Viyola için ikili konçertoyu Berlin Filarmoni’de viyola sanatçısı olan Kyoungmin Park ile kaydetmiştir. Orpheum Foundation’ın desteği ile SONY etiketiyle bu albüm 2019 bitmeden dünya genelinde satışa sunulacaktır.
Ecesu Sertesen şu an solo ve oda müziği kariyeri ile paralel, İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nda solo klarinet sanatçısı olarak görev yapmaktadır.
Ecesu Sertesen, Buffet Crampon markasının resmi sanatçısıdır.
MERT KUTLUĞ, fagot
1983 yılında İstanbul’da doğdu.1994 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’na Fagot öğrencisi olarak kabul edilerek çalışmalarına Prof.M.Ali BOĞUÇ ve Candan ÇETİN ile başladı.
Sonraki yıllarda Fagot derslerini Süleyman ALNITEMİZ ve Rafet KAZIL ile sürdürdü.1999 yılından itibaren A.Haydar PAŞAYEV ile çalışmalarına devam etmiştir.
Mart 2000 yılında 28. İstanbul Müzik Festivali’nde “Ensemble Feroce” topluluğu ile çalma hakkı kazanmıştır.
Ekim 2000 yılında Çorum’da düzenlenen “Genç Yetenekler Oda Müziği Yarışması’nda “İstanbul Nefesli Kuartet” ile genel kapsamda İkincilik “ En iyi Türk Besteci “ yorumunda da Birincilik ödülü kazanmıştır.
2001 yılında Edirne’de Trakya Üniversitesi tarafından düzenlenen Uluslararası Oda Müziği Yarışması’nda Ensemble ARES ile Birincilik ödülü kazanmıştır.
,2001 yılında aynı topluluk ile 29.İstanbul Müzik Festivali’nde çalma hakkını tekrar kazanmıştır.
2002 yılında Almanya’nın Bonn şehrinde düzenlenen uluslararası BEETHOVEN Festivali’nde Fazıl SAY ile konser verdi ve festival dahilinde çok önemli şeflerden Helmuth RİLLİNG, Peter GÜLKE ve önemli bestecilerden K.PENDERECKİ ile çalışma fırsatı yakalamıştır.
2003 yılında “Haus MARTEAU” adlı müzede düzenlenen fagot kursunda Norveçli sanatçı Dag JENSEN ile çalışma fırsatı bulmuş, kurs kapsamında resitaller vermiştir.
2004 yılında yine aynı müzede düzenlenen kursta Georg KLÜTSCH ile çalışmıştır.
2005 yılında Weimar’da dünyaca tanınmış Alman Fagot solisti Klaus THUNEMANN’ın kursuna katılmış,THUNEMANN’ın yaptığı sınav neticesinde kapanış konserinde resital verme hakkı kazanmıştır. Ayrıca aynı kurs dahilinde Jena Philharmoniker ile Carl Mario von WEBER’in Antante-Rondo Ungarese adlı eserini seslendirme hakkı kazanmıştır.
2008 yılında ise ünlü Fagot sanatçısı Selim AYKAL’ın kursuna katılmıştır.2016 yılında dünyaca ünlü fagot ve barok fagot solisti Sergio Azzolini’nin ustalık sınıfında yer almıştır.
2009 yılı mart ayında ise Istanbul Devlet Opera ve Balesi Gençlik Orkestrası solisti olarak Mozart’ın Fagot Konçertosunu seslendirmiştir.Kalkedon Nefesli Beşlisi ile İstanbul Milli Reasürans konser salonunda oda müziği konseri vermiş, aynı grup ile İzmir Sanat’ta da çalmıştır.Eskişehir Müzik Festivali ve Afyon Müzik Festivali gibi festivallere katılıp oda müziği konserleri yapmıştır.
2010 yılında kurulan İstanbul&Ankara Opera Nefesli Solistleri Oda müziği topluluğu ile Ankara’da Resim Heykel Müzesi ve İstanbul’da Borusan Müzikevi’nde konserler vermiştir.
2011 yılında İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrasın’da beraber çalıştıkları sanatçı arkadaşları ile kurdukları “İstanbul Wind Ensemble” adlı Oda Müziği grubu ile konserlerine başlamış Türkiye’de Albert Long Hall , Medika konser salonu, Sureyya Operası ve Ahmet Adnan Saygun Kültür merkezi gibi salonlarda çalmış, yurt dışında ise 2012 yılında Yunanistan’ın Samos adasında geleneksel olarak düzenlenen Uluslararası Genç Solistler dizisi kapsamında konserler düzenlemişlerdir.
Aynı grup ile 2016 yılı içerisinde basılmak üzere 2015 yılı sonunda tamamı Türk bestecilerden oluşan bir repertuar ile CD kaydına girmişlerdir.
Sanatçı, 2012 yılından itibaren Tekfen Filarmoni Orkestrası solo Fagotçusu görevi dışında şimdiye kadar ; Akbank Oda Orkestrası, Filarmonia İstanbul, İstanbul Oda Orkestrası, Şişli ve Maltepe Belediyesi Senfoni Orkestraları , Milli Reasürans Oda Orkestrası, Borusan Filarmoni Orkestrası ve İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası gibi topluluklarda görev almıştır.
Mert KUTLUĞ Şubat 2006 yılında İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde sözleşmeli sanatçı olarak çalışmaya başlamış, Ocak 2011 tarihinden itibaren ise kadroya dahil edilmiştir. 2006 yılından bu yana TEVİTÖL Güher & Süher Pekinel Müzik Bölümü’nde Fagot öğretmenliği görevini sürdürmektedir.
ALTUĞ TEKİN, korno
1981 yılında Ankara’da doğdu. 1995 yılında Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı’na, Prof. Erol Gömürgen’in korno sınıfına kabul edildi.
2000 yılı haziran ayında Kültür Bakanlığı’ nın düzenlediği “Genç Yetenekler Bakır Üflemeli 2000” yarışmasında Türkiye ikinciliği kazandı, bunun ardından H.Ü. Gençlik Senfoni Orkestrası eşliğinde solist olarak görev aldı.
2001 yılı temmuz ayında “Jeunnesses Musicales” aracılığıyla İsrail’de düzenlenen yaz kursuna katıldı. 2002 yılında Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı’ndan üç kez sınıf atlayarak okul birincisi olarak mezun oldu ve “Hacettepe Üniversitesi Öğrenci Başarı Ödülü” ile “İhsan Doğramacı Üstün Başarı Ödülü” ne layık görüldü. Aynı yıl temmuz ayında Almanya’nın Berlin şehrinde düzenlenen "Avrupa Gençlik Müzik Festivali"ne katıldı.
2002 ekim ayında H.Ü.Akademik Senfoni Orkestrası’nda araştırma görevlisi ve korno grup şefi olarak çalışmaya başladı.
2004 yılında Yunanistan’da düzenlenen Selanik Müzik Festivali’nde görev aldı.
2005 yılı kasım ayında Fransa’nın Paris şehrinde korno sanatçısı Prof. Jack Adnet ‘nin ustalık sınıfına katıldı.
2006 yılı ekim ayında İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’nın açtığı sınavı kazanarak korno sanatçısı olarak göreve başladı, bu döneme kadar Ankara Devlet Opera ve Balesi Orkestrası'nda altı yıl boyunca solo korno sanatçısı olarak çalıştı.
2007 yılında Berlin Flarmoni Orkestrası korno sanatçısı Stephan Dohr‘un düzenlediği ustalık sınıfına katıldı, aynı yıl H.Ü. Akademik Senfoni Orkestrası, 2008 yılında Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası, 2009 yılında İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, 2010 yılında Yaşar Üniversitesi Oda Orkestrası eşliğinde solist olarak görev aldı.
Kurucularından olduğu “CSO Brass” grubu ile 2011 mayısında Macaristan’ın Budapeşte şehrinde konserler verdi aynı yıl Temmuz ayında İzmir Devlet Senfoni Orkestrası grup şeflerinden oluşan oda müziği grubu “İzmir Üflemeli Çalgılar Beşlisi” ile Yunanistan’ın Nafpilyon şehrinde konserler verdi.
8 Mart 2012 Dünya Kadınlar Günü vesilesi ile düzenlenen İzmir Devlet Senfoni Orkestrası Özel Konserinde solist olarak, Türk kadın besteci Ebru Güner Canbey’in “Devr-i Aksak” adlı eserinin Dünya Prömiyerini gerçekleştirdi. Aynı yıl dünyaca ünlü korno sanatçısı Radovan Vladkovic'in ustalık sınıfına katıldı.
2013 yazında "Camerata Smyrna Woodwind Quintet" grubu ile "Cyclades Festival" kapsamında Yunanistan'ın Samos ve Syros adalarında, 2014 ocak ayında "Smaland Kulturfest" kapsamında İsveç'in Vaxjö ve Vimmerby şehirlerinde, 2014 "Gümüşlük Oda Müziği Festivali" kapsamında da Bodrum'da konserler verdi.
2015 yılında "Konferans Resitaller" adlı düzenlediği konser serisi ile Ankara, Antalya, Isparta ve İzmir'de konserler verdi. 2016 Nisan ayında Ankara Devlet Konservatuvarı 80.Kuruluş yıldönümü etkinliğinde H.Ü. Akademik Senfoni Orkestrası eşliğinde solist olarak konser verdi.2017 nisanında İzmir Karşıyaka Oda Orkestrası eşliğinde solist olarak konser verdi. Halen yurtiçi ve yurtdışında oda müziği, solo ve orkestra konserleri vermeye devam eden Altuğ Tekin, Ocak 2018’den bu yana İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nda korno grup şef yardımcısı olarak çalışmalarını sürdürmektedir.