Fransa Ve İspanya’dan Seçme Ezgiler
NİHAN TURNAGÖL & ROBERT SEIDEL
FRANSA VE İSPANYA’DAN SEÇME EZGİLER
29 Mayıs 2019 Çarşamba, 20.00
Mezzo-soprano A.N.Nihan Turnagöl ve piyanist Robert Seidel vokal repertuvarından derlenen zengin bir program ile 29 Mayıs Çarşamba akşamı Mozarthaus’a konuk oluyor.
A. N. NİHAN TURNAGÖL, mezzo-soprano
ROBERT SEIDEL, piyano
PROGRAM
C. GUASTAVINO
“Las Nubes” - Jardin Antiguo
La rosa y el Sauce
C. DEBUSSY
Nuit detoiles
Romance
Beau Soir
G. BIZET
Ouvre ton coeur
Guitar
G. DUPONT
Mandoline
G. FAURE
Serenade Toscane Op. 3 No.2
Apres un Reve
E. GRANADOS
Amor y Odio
El Mirar de la Maja
J. MASSENET
Premiere Danse
Nuit d’Espagne
A. RAMIREZ
Alfonsina y El Mar
A. N. NİHAN TURNAGÖL mezzo-soprano, piyanist
Ankara’da doğdu. Ilk ogrenimi T.E.D. Ankara Koleji’nde tamamladi.
1984 yılında Hacettepe Ünivesitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Piyano Bölümü’ne kabul edilerek Prof. Güherdal ÇAKIRSOY’un öğrencisi oldu. Lisans devresinde Alain BOEGLIN ve Prof. Ulvi YÜCELEN’le oda müziği çalıştı.Öğrencilik yıllarında çok sayıda konsere katıldı ve solo resitaller verdi.
1994 yılında Prof. Hikmet ŞİMŞEK yönetimindeki H.Ü. Devlet Konservatuvarı Senfoni Orkestrası eşliğinde ilk orkestralı konserini gerçekleştirdi. Aynı yıl lisans eğitimini “pekiyi” derece ile tamamladı.
1995 yılında H.Ü. Devlet Konservatuvarı’nda “Yaylı Çalgılar” korrepetitörü olarak göreve başladı. Yine aynı yıl Anadolu Üniversitesi Gençlik Senfoni Orkestrası eşliğine bir dizi konser veren TURNAGÖL ayrıca TRT ve BRT (KKTC) kurumları için çeşitli kayıtlar gerçekleştirdi.
1994-1996 yillari arasinda Gazi Üniversitesi Müzik Fakültesi’nde Piyano Bölümü’nde Öğretim Görevlisi olarak görev yaptı.
1998 yılında “Yüksek Lisans” programını tamamladı. Aynı yıl ülkemize gelen piyanist Alain Lefevre ile çalışma fırsatı buldu ve sanatçının olumlu eleştirilerini aldı.
1998-2000 yılları arasında Ankara Devlet Tiyatrosu bünyesinde sahnelenen, yönetmenliğini Yücel ERTEN’in üstlendiği , müzikleri Kurt Weil’a ait olan Bertold Brecht’in “Mutlu Son” adlı müzikli oyununda “Müzik Direktör Asistani” ve Orkestra Grup Şefi olarak görev aldı.
1999 yilinda H.Ü.Devlet Konservatuvarı bünyesinde Araştırma Görevlisi olarak atandı.
2000 yılında ünlü şan pedagogu Antonio MARCENO ile ilk şan çalışmalarına başladı ve Roma’da düzenlenen “La Citta dell’Arte” sanat festivali bünyesinde sahnelenen Puccini’nin Suor Angelica operasında rol aldı.
2000 yılında İtalya’ nın Palermo şehrinde “Antonio Scontrino “ konservatuvarında piyanist Giovanni GİANNİNİ’nin “Mezuniyet Sonrası” sınıfına tam puan alarak kabul edildi. Sanatçıyla sürdürdüğü piyanistik çalışmalarının yanısıra,Prof. Antonio MARCENO ile de şan çalışmalarına devam etti ve sanatçının sınıf korrepetitörlüğünü yaptı. Ülkesine dönüşünden sonra üniversitedeki “Yaylı Çalgılar” korrepetitörlüğü görevine “Şan”korrepetitörlüğünü de ekledi ve 3 yıl boyunca her iki bölümde de görev yaptı. Bellapais Müzik Festivali çerçevesinde KKTC Cumhurbaşkanlığı’nın misafiri olarak çeşitli konserler gerçekleştirdi.
2002-2003 yılları arasında TRT kurumunun değerli spikerlerinden Aylin ÖZMENEK ile “fonetik “ve “diksiyon” çalıştı. Akabinde 2003 -2005 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi radyosunda (Radyo Hacettepe) program yapımcısı ve haber spikeri olarak görev yaptı, tanıtımlarını seslendirdi.
2004 - 2005 yılları arasında Ankara Devlet Tiyatrosu bünyesinde sahnelenen , Ali İhsan KALECİ’nin yazdığı ve yönetmenliğini Mustafa AVKIRAN’ın yaptığı, “Schubert ve Şevki Bey” adlı oyunda gerçekleştirdiği müzik tasarımı ve oyunda gösterdiği performansıyla , T.C.Kültür Bakanlığı Sanat Kurumu’nca verilen “Yılın En İyi Müzik Ödülü”ne layık görüldü.
2006 yılında Prof. Mustafa YURDAKUL ile şan çalışmalarına başladı. Aynı yıl Hacettepe Üniversitesi’nin daveti üzerine bir workshop düzenlemek için gelen dünyaca ünlü opera şeflerinden Prof. Helge DORSCH’un çalıştayında bulundu ve sanatçının takdir ve övgüsünü kazandı.
2007 yılında New York ‘ta New School University’e bağlı “Mannes College of Music”in “Şan Bölümü”ne kabul edildi ve mezzosoprano Barbara SMITH CONRAD ile şan, Metropolitan Operası yardımcı şeflerinden Roger MALOUF ile korrepetisyon ve Hannah MEADOWS ile rol çalıştı. Çok sayıda resital ve temsillere katıldı.
2008 yılında ülkesine döndü.
2008 – 2009 yılları arasında, Bilkent Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Opera Anasanat Dalı’nda Pekin Kırgız Şan Sınıfı’nın korrepetitörlüğünü yaptı.
K.K.T.C., Litvanya ve Macaristan’da solo ve orkestra eşlikli konserler gerçekleştirdi.
2009 yılında Hacettepe Üniversitesi Opera Anasanat Dalı’nda ‘Sanatta Yeterlik Programı’na kabul edildi. Şan pedagogları Prof. Dr. F. Sibel JAGODA, Prof. Mustafa YURDAKUL, Prof. Pekin KIRGIZ ve Maia MARI CHIKHRADZE ile çalıştı. Korrepetisyon ve ileri müzikal yorum çalışmalarını ise Yrd. Doç. İrem BOZKURT ile tamamladı. TURNAGÖL’ün Prof. Dr. İsmail Hakkı DEMİRDÖVEN danışmanlığında Yüksek Lisans sırasında hazırladığı “Platon’un Sanat Görüşü Üzerine Bir İnceleme”si ve Yrd. Doç. İrem BOZKURT danışmanlığında Sanatta Yeterlik Raporu olarak hazırlamış olduğu “Franz Schubert’in Şan Eğitiminin Başlangıcında Kullanılan Liedleri Üzerine Bir İnceleme” si bulunmaktadır. TURNAGÖL aynı zamanda H. Ü. Ankara Devlet Konservatuvarı Opera Anasanat Dalı’nda öğretim görevlisidir.
ROBERT SEIDEL, piyano
1965 yılında güney Almanya’daki Konstanz kentinde doğan SEIDEL 11 yaşında piyanoya başlamış, 14 yaşında Konstanz Konservatuvarı’na kabul edilerek Hilde UNGLAUB ile piyano çalışmış ve piyano eğitiminin yanı sıra armoni ve kontrpuan dersleri de almıştır. Konservatuvar eğitimiyle birlikte Überlingen’de bulunan Waldorfschule’de (Rudolf Steiner Okulu) normal okul eğitimini sürdürürken, bir yandan da halka açık konserler verme fırsatı bulmuştur. Waldorfschule’den mezun olduktan sonra Freiburg Müzik Yüksek Okulu’na kabul edilerek, Reinhard BUHROW ile piyano, Hans HÖVELMANN ile şeflik, Richard Reiss ile şan ve Anita HOFFMANN ile teori çalışarak, özellikle oda müziği ve korrepetisyon alanında büyük başarı elde etmiştir. “Die religiöse Musik der Türken” (Türklerde Dini Müzik( konulu tez ile yüksek lisans derecesi almıştır. SEIDEL müzik öğreniminden sonra Konstanz Üniversitesi’nde Alman Dili ve Edebiyatı bölümünde lisans öğrenimini tamamlayarak 1993 yılında Ankara’ya yerleşmiş, 1994-95 yılları arasında Gazi Üniversitesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı’nda piyano dersleri vermiştir. 2000 yılında Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Opera Anasanat Dalı’nda yabancı uzman olarak göreve başlamıştır. Kendisi Brezilya ve Arjantin’de master class ve solo konserler vermiş, 2010’da II. Antalya Uluslararası Koro Festivali’nde jüri üyeliği yapmış, 2017-18’de TRT Radyo 3’te Armonik Tablolar programı sürekli yayın ve konuğu olmuş ve birçok yayına piyanist olarak katılmıştır. Halen Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Opera Anasanat Dalı’nda verdiği branş derslerinin yanı sıra, Şan Korrepetitörlüğü görevini de sürdürmektedir.