“Mi Alma Llanera - Venezuella'dan Gece Müziği” Flavio Sala
MI ALMA LLANERA “VENEZUELA'DAN GECE MÜZİĞİ”
FLAVIO SALA
3 Ekim 2019 Perşembe, 20.00
Mozarthaus 3 Ekim Perşembe akşamı "MI ALMA LLANERA-Venezuella'dan Gece Müziği" ve 4 Ekim Cuma akşamı "BECOMING - Müziğin Hikayeleri ve Hikayelerde Müzik" başlıklı iki konser serisi gerçekleştirecek olan önemli bir İtalyan gitar ustası “FLAVIO SALA”yı misafir ederek 2019-2020 konser sezonunda kapılarını siz değerleri müzikseverlere açıyor.
Gitarist Flavio Sala, beş yıl Venezuella'da Valencia ve Caracas arasında yaşamıştır. Venezuella'da Carora'da düzenlenen "ALIRIO DIAZ Uluslararası Gitar Yarışması"nda elde ettiği birincilik ödülünden sonra, Venezuella'nın en tanınan ve önde gelen sesleri arasında yerini almıştır. Konser dizisinin ilk etkinliği olan "Mi Alma Llanera" tamamen Venezuela müziğine adanmış bir program olmanın yanında, Sala'nın bu tartışmalı ve büyüleyici bir ülke olan Venezuella'da geçirdiği beş yıllık deneyimini de paylaşacağı bu özel performansta siz müzikseverleri bu sıra dışı deneyime katılmaya davet ediyoruz...
PROGRAM
I Antonio Carrillo (1892-1962) | Como llora una estrella (valscancion)
Rodrigo Riera (1923-1999) | Nostalgia, Melancolia
Antonio Lauro (1917-1986) | Maria Carolina
Alfonso Montes (1955) | Preludio de adios
Simon Diaz (1928-2014) | Caballo Viejo
Isaias Alvarado (¿?) | El tragalocha
Vicente Emilio Sojo (1887-1974) | Que no te quiera mas
Antonio Lauro | Seis por derecho
Mauro Giuliani (1781-1829) | Rossiniana opus 119 nr. 1
Rodrigo Riera | Preludio Criollo
Antonio Lauro | Natalia
“Indio” Figueredo (1899-1995) | Los Caujaritos
Flavio Sala (1983) | Para Lauro y Romero
Pedro Elias Gutierrez (1870-1954) | Alma Llanera
* Program süresi: Yaklaşık 120 dk.
FLAVIO SALA, gitar
" Herzaman düşündüğünü çal"- Flavio Sala, gitarist
Flavio Sala yeni albüm kaydının lansmanında (Türkiye debüsü),iki farklı konser serisinde ilk kez hem gitarist hem de besteci olarak sahnede yer alacaktır. "Gitarım ve şık ama rahatsız olan kıyafetim ile sahneye çıktığımda, sırası ile programdaki eserleri çalar, ancak hiç konuşmaz, konser sonunda selamımı verir, teşekkür ederek, dinleyicilerime veda ederdim" Artık bu dönem sona erdi. Çünkü şimdi dinleyicilerimle paylaşabileceğim otantik bir hikayem ve müziğim ve bestelerim ile kim olduğumu, nereden geldiğimi ve nereye doğru gittiğimi paylaşabileceğim bir fırsata sahibim"
1983 yılında Molise’de küçük bir şehir olan Bojano’da doğan Sala,100 yıllık müzik geleneğine sahip bir aileden gelmektedir. Sanatçı enstrümanı ile ilk tanışmasını “Solak olduğum için, hiç çalamayacağımı düşünürdüm. Birgün babam elime bir gitar verip, çalmam için birkaç akor öğretti. Gitarın tellerine dokunduğum anda hayatımdaki yolumu bulduğumu hissettim. O an sadece 7 yaşında idim.” Sözleri ile ifade etmektedir.
Aralarında Gargnano 2001, Michele Pittaluga 2003, San Francisco 2004, Alirio Diaz 2006, Alexander Tansman 2008’ın da bulunduğu uluslararası prestije sahip birçok gitar yarışmasını kazanmasının ardından, Flavio Sala The Jury Bashmet New Russia Orchestra, the Turin ve Moscow Philharmonic Orchestra, the Orquesta Sinfonica de Venezuela gibi birçok önemli orkestra ile aynı sahneyi paylaşmış ayrıca birçok kez Flamenko gitaristi Gerardo Núñez’in yerine Moskova’da bulunan Tchaikovsky Concert Hall ‘da, St. Petersburg’da the Hermitage Theater, Buenos Aires’te the TeatroColiseo, Belo Horizonte’de the Grand Teatro das Artes ve Palermo’da the Politeama Theater‘da konserler vermiştir.
Konser verdiği ülkeler arasında
İtalya
İspanya
Avusturya
Hırvatistan
Romanya
Bulgaristan
Polonya
Rusya
Argantin
Uruguay
Brezilya
Venezuela
Kuba
Birleşik Arap Emirlikleri
Amerika birleşik Devletleri bulunmaktadır.
“Çalmak insanın hayat şekli haline geliyor: Dünyada gezerken insan yeni kişiler, yeni arkadaşlar, hayranlar, kadınlar ile tanıştığında ve enstrümanına olan sevgisini paylaştığında, pek çok insan bunun sıkıcı olduğuna inanabiliyor. Bu düşünce beni derinden üzüyor. Çünkü insanlar kötü bir lazanya yediklerinde maalesef bu hep şefin hatası oluyor!!!”
"Accademia Chigiana"da Oscar Ghiglia ‘nın öğrencisi olan Flavio Sala, günümüzde hakettiği yeri ve ilgiyi bulamayan ve genellikle az dinleyici kitlesine sahip olduğunu düşündüğü enstrümanı için yeni bir bakış açısını hayal etmektedir:
"Gençlik yıllarımda Andres Segovia benim için bu işin ilahı idi. Paco de Lucia’yı dinledikten sonra ise. akustik flamenko gitaristlerinin tekniğini kalsik müzik gitar teknikleri ile birleştirerek çok daha geniş bir anlatım ifadesine sahip olunabileceğini böylece klasik gitardan çok daha fazlasının elde edilebileceği gerçeğini farkettim. Klasik gitaristliği tabii ki sırf bu sebepten dolayı bırakmadım. Klasik gitaristler başkaları tarafından kazanılmiş olan bir ödülü savunup “geleneksellik müzesine” kendilerini hapsederken bizim enstrümanımız gitar festivalerinin getholarında maalesf gittikçe daha güçsüz bir hale dönüşmektedir.Gitarın kesinlikle yeni bir izleyici kitlesine ihtiyacı vardır. ”
"Flavio Sala Plays Pop" isimli solo gitar albümü ve Marcus Miller, ToninhoHorta, Jorge Pardo, Mango, Cliff Almond, Otmaro Ruiz, CarlesBenavent, RubemDantas, Giovanni Baglioni, Rome String Quartet, Alain Perez, Israel "El Piraña", PeppinoD'Agostino, Alex Acuña, Daniel Binelli, Huascar Barradas ve kardeşi Simone Sala’nın da yer aldığı "De La Buena Onda" albümü ile klasik gitar alanında yeni bir ufuk açmayı hedeflemiştir. “Klasik gitar için bestelenmiş eserleri 1000 kez çaldıktan sonra kendimi hapishanede gibi hissetmeye başladım. Bu albümler benim için bir nefes alma fırsatı olmanın yanısıra harika müzisyenler ile de birlikte çalışma olanağı sağlayarak sıradışı ve harika bir tecrübe yaşamamı sağladı.
Sala 2006 ve 2012 arasında 5 yıl Venezuela’da yaşamıştır. Corora’da düzenlenen "XIV Concurso Internacional de Guitarra Clásica Alirio Díaz" ve Caracas’ta “Vicente Emilio Sojo Vakfı” tarafından düzenlenen “Venezuela müziğini en iyi yorumlama” kategorisinde kazandığı özel ödülden sonra Sala, Venezuela’nın gitar müziği alanında en özgün seslerinden biri haline gelmiştir. Sala’ya göre insanların Giuliani ve Rodrigo’yu çok sevmeye başlamalarının nedeni kesinlikle altta yatan popüler köklere dayanmaktadır.
Flavio Sala müzik hayatı boyunca José Antonio Abreu, Gustavo Dudamel, Claudio Baglioni, Steve Howe, Rafael "Pollo" Brito, Guillermo Moron gibi bir çok önemli kişi ile tanışma fırsatı bulmuş ve "OrquestaSinfonica de Venezuela" orkestrası ile solist olarak Venezuela’nın yanısıra , Kuba, İtalya ve Yunanistan’da da konserler vermiştir.
2014 yılında sanatçılar için verilen özel “O-1” vizesi ile Amerika Birleşik Devletleri’ne taşınmış ve iki yıl içinde 90 konser vermiştir. "Amerika’da bulunduğum süre içerisinde hem müzik işletmeciliği alanında eğitim gördüm hem de bu konuda deneyim kazanarak projem üzerinde çalışmaya başladım”. 2016 yılında Steve Howe (YES, Asia), FabrizioBosso, Cesar Orozco, Antonio Serrano ve Rafael "Pollo" Brito ile kaydettiği gitar düetlerinden oluşan yeni albümü "MiGuitarra y Mis Amores"ı piyasaya çıkarmıştır.
Sala, CamilloPerrella yapımı klasik ve flamenko gitarlar çalmaktadır. Sanatçı Peralla ile ilgili düşüncelerini “Kendisi gibi bir lütiye ile çalışmaktan dolayı çok şanslıyım. Çünkü Peralla, XXI. yüzyılda bir gitaristin tüm beklentilerini karşılamayı başarmanın yanısıra, işini kopyalama metodu ile değil her zaman büyük bir yaratıcılıkla yapmaktadır. Peralla gerçek bir dahi ve bunu bilen de halen bir tek benim” şeklinde ifade etmektedir.
İtalya’ya kesin olarak döndükten sonra Sala, kendisinin de 9 yıl eğitim gördüğü Campobasso’da bulunan the "Lorenzo Perosi” de gitar profesörü olarak çalışmaktadır. Burada hocası Pasqualino Garzia’nın geleneğini sürdürmektedir.
Teknolojiye her zaman ilgi duyan Sala dünyanın her yerinden, her seviyede öğrenciye “Online Skype Gitar Dersleri” vermekte ve kendi deyimiyle bir “Yeraltı Gitar Okulu” kurmaktadır.
Daha detaylı ve güncel bilgiye www.FlavioSala.com adresinden ulaşmak mümkündür.