Duo Çello & Kanun, Sedef Erçetin & Tahir Aydoğdu

Duo Çello & Kanun, Sedef Erçetin & Tahir Aydoğdu
15 Ocak 2024 Çarşamba, Saat: 20.00

Sedef Erçetin ve Tahir Aydoğdu, Klasik Müzik ile Türk Sanat Müziği’ni buluşturdukları projeleri DUO ÇELLO & KANUN ile 15 Ocak Çarşamba akşamı Mozarthaus’ta müzikseverlerle buluşacak..

Sedef Erçetin Ve Tahir Aydoğdu ikilisinin bu projeleri, çello ile kanunu, Klasik Batı Müziği ile Türk Sanat Müziği’ni bir araya getiren, şimdiye dek gerçekleştirilmemiş ender bir yaratımdır. Duo Çello Kanun buluşmasında, Türk klasik müziği ve bazen halk müziğinin çalgısı olarak tanıdığımız kanun, çello ile harika bir uyum içinde, Klasik Batı ve Türk geleneksel müziğinin güzel eserlerini icra ediyor.

Sedef Erçetin ve Tahir Aydoğdu konserlerinde, barok eserlerden günümüz eserlerine uzanan bir repertuvarda, yeni renkler ve değişik tınılar içeren bir farklı bir müzik yelpazesi sunuyor. Bu iki kıymetli sanatçının oluşturdukları zengin repertuvarda Bach, Vivaldi, Satie, Tanburi Cemil Bey gibi bestecilerin yanı sıra, günümüzden anonim eserler de yer alacak..


DUO ÇELLO & KANUN
SEDEF ERÇETİN, Çello
TAHİR AYDOĞDU, Kanun


PROGRAM

Dalgaların Oyunu (Solo Kanun) | Yalçın Tura
Doğaçlama (Solo Çello) | Sedef Erçetin
Ave Maria (Gaunod) | J.S.Bach
Re | Yiğit Can Eyüboğlu
Cello Sonatas (Largo-Allegro) | Antonio Vivaldi
Balat | Cengiz Onural
Nikriz Longa | Tanburi Cemil Bey
Dumanlı Tebriz | Anonim Derleme
Gnossienne No.1 | Eric Satie
Çeçen Kızı | Tanburi Cemil Bey
Blue Rondo a la Turk



SEDEF ERÇETİN, Çello

İstanbul’da doğan Sedef Erçetin Atala, altı yaşında Belediye Konservatuvarının Piyano Bölümüne kaydoldu. Öğrenimine daha sonra İstanbul Devlet Konservatuvarının Viyolonsel Bölümünde devam etti. Fransa’ya taşındı ve Paris’teki École Normale Supérieure de Musique’ten jüri özel ödülünü alarak mezun oldu. Geneviève Teulières, Raphaël Sommer, Hugh Mackenzie, Moscow Soloists ve Boris Baraz’ın ustalık sınıflarına katıldı.

Paris’teyken, bilhassa Bach’ın çello süitlerini etkileyici yorumlayışıyla, seçkin bir solist olarak dikkat çekti. Sıra dışı yeteneği sayesinde klasik müziğin yanı sıra caz ve tango gibi farklı türlerin icrasında da son derece yetkin olan sanatçı, doğaçlamalarıyla da uluslararası düzeyde beğenilen, rağbet gören bir müzisyendir.

Uzun yıllardır Liz Mc Comb ile birlikte solist olarak doğaçlama yapan sanatçı, ayrıca Gerardo Di Giusto’nun Camerata Ambigua’sı ve Florin Niculescu’nun Drina Quartet’i ile de zaman zaman sahne almaktadır. Rock müzik grubu Hubestang’la da çalan sanatçı, son dönemde sınırlarını iyice genişleterek, hip hop yıldızı Kayne West ve dörtlüsü ile birlikte Paris ve Nice Caz Festivallerinde pek çok kez çalmıştır. Ayrıca Diana Krall, Manu Dibango, Barbara Luna, Henri Salvador ve Christian Escoudé de dahil başka pek çok isimle birlikte sahne almış, Pavarotti’nin Paris’teki Bercy konserinde Avrupa Solistler Orkestrasının bir üyesi olarak yer almıştır.

Sedef ayrıca Vienne Caz Festivali, Nice Caz Festivali, Pablo Casals Festivali, Nancy Caz Festivali ve Festival D’epinal (Fransa), Balkan Ülkeleri Festivali (Yunanistan), Akdeniz Müzik Festivali (İtalya), Bergen Tango Festivali (Norveç), Arjantin Kültürü Festivali (Slovakya) ve Girona Dünya Müziği ve Dinsel Müzik Festivali (İspanya) de dahil olmak üzere dünyanın pek çok yerinde festivallere katıldı.1999’da Maria Papapetropoulou ile birlikte Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü’ne layık görüldü.

Sedef Erçetin Atala’nın yer aldığı albümler arasında Juan Carlos Caceres’in “Toca Tango”su, Paris Gotan Trio’nun “Champan Rosado”su, Gerardo Di Giusto’nun topluluğu Camerata Ambigua’nın “La Cambiada”sı ve Florin Niculescu’nun topluluğu Drina Quartet’in “Djangophonie”si bulunmaktadır.


TAHİR AYDOĞDU, Kanun

1959’da İstanbul’da doğdu. İlk kanun derslerini ünlü kanun sanatçısı olan babası Gültekin Aydoğdu'dan aldı. 1981 yılında Ankara Radyosu'na girdi. 1983 yılında ODTÜ Fizik Bölümü’nden mezun oldu.

Sanatçı kişiliğinin yanısıra eğitimcilik yönü de olan Aydoğdu, 1987 yılından 2001 yılına kadar ODTÜ Müzik ve Güzel Sanatlar Bölümü Öğretim Görevlisi ve ODTÜ Klâsik Türk Müziği Korosu Şefliği’ni yürütmüş, birçok konser verdiği gibi çok sayıda öğrenci yetiştirmiştir, bu çalışmalarından ötürü kendisine “2001 ODTÜ Takdir Ödülü” verilmiştir. Ayrıca, 1997- 2000 yılları arasında TRT Ankara Radyosu TSM Müdürlüğü yapmış, değişik tarihlerde Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümünde, öğretim görevlisi olarak çalışmıştır.

Ferit Alnar’ın “Kanun Konçertosu”nu, bestecisinin dışında icra eden ikinci, “Çiftetelli” adlı eserini de seslendiren ilk sanatçı olan Aydoğdu; Modern Folk Üçlüsü, Asia Minör grubu, Ud sanatçısı Cinuçen Tanrıkorur, caz sanatçısı Yıldız İbrahimova, Hollandalı ve İspanyol sanatçılar, ülkemizin hemen her senfoni orkestrasıyla ve çeşitli yaylı sazlar beşlileriyle yurt içinde ve yurt dışında birçok konser vermiştir. Aydoğdu, Alnar'ın kanun konçertosundan sonra bestelenen 2. konçerto olan Haçatur Avetisyan'ın 2 nolu kanun konçertosunu orijinal haliyle ilk icrasını 18. Mart. 2016'da Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile solist olarak seslendirmiştir.

TRT Ankara Radyosu Tar sanatçısı Murat Akçay tarafından Tahir Aydoğdu’ya ithafen I.Uluslararası Kanun Festivali ve Sempozyumu için bestelenen kanun konçertosu, Aydoğdu tarafından gerek yurt içi gerekse yurt dışında seslendirilmektedir. Aydoğdu, Cumhuriyetimizin 100. Yılı anısına Alman besteci Stefan Pohlit tarafından bestelenen “Şafakların Cihangiri” adlı kanun konçertosunu Dirk Kaftan yönetimindeki Deutsche Staatsphilharmonie Senfoni Orkestrası ile 1,3 ve 4 Şubat 2024 tarihlerinde Neustadt, Worth ve Mannheim’da başarıyla gerçekleştirmiştir.

Aydoğdu'nun ilk solo albümü “Hasret” 2004’te KALAN Müzik'ten satışa sunulmuş, Gültekin Aydoğdu ile beraber hazırladığı Kanun Metodu ise 2004 yılında “Yurt Renkleri Yayınevi”nden yayımlanmıştır. 2020 yılı mart ayında da geliştirilmiş şekliyle “Kanun Metodu” Dorlion Yayınlarından yayımlanmıştır. Aydoğdu’nun 2021’de vefat eden kanun sanatçısı ve koro şefi babası Gültekin Aydoğdu’yu anlattığı “Korolara Adanan Bir Ömür” 2021 Mart ayında ve “Müzisyen Fizikçiler” adındaki üç kitabı da Dorlion yayınlarından Aralık 2023’de yayınlanmıştır.

Müzik çalışmalarından başka yurt içi ve yurt dışında “Kanun ve Türk Müziği” konulu konferanslar vermiş, çeşitli ülkelerde atölye çalışmaları da gerçekleştirmiştir.

2005 yılında TRT Radyo 4’te hazırlayıp sunduğu “Tellerden Dökülen Nağmeler” programıyla, TMOK (Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi) tarafından iletişim dalında “Toplumsal Fair Play Ödülü Şeref Madalyası”na layık görülmüştür. Aydoğdu'nun hazırlayıp sunduğu "Tellerden Dökülen Nağmeler" Programı 2002-2018 yılları arasında kesintisiz olarak TRT-Nağme'de yayınlanmıştır.

Yurt içinde 32 ve 75 ülkede yayınlanan 5 albümü bulunan sanatçı, ABD’den Japonya'ya, Rusya’dan Hollanda’ya 70 ülkede, başarıyla ülkemizi temsil etmiştir.

Aydoğdu kanun sazını sadece başarıyla icra eden bir sanatçı olmanın dışında sazı dünyaya tanıtmak, akademisyenleri biraraya getirmek, ülkemizde gençleri de özendirmek ve kanun sazını icra eden usta kanunilerle tanıştırmak amacıyla Uluslararası Kanun festivali ve Sempozyumu’nun ilkini İstanbul ve Ankara'da 2012'de, ikincisini de Ankara'da 2015 yılında çeşitli üniversite ve kurumların da desteğiyle başarıyla gerçekleştirmiştir. Aydoğdu festival dışında; mayıs ve haziran 2017’de ilki Ankara'da olmak üzere İzmir'de de Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle kanun çalıştayları gerçekleştirmiştir.

2006'da Ankara'da kurulan kanun,ney ve piyanodan oluşan Tanini trio'ya Türk-Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından “Stratejik Vizyon Sahibi Sanatçı Ödülü” 2 Kasım 2017'de İstanbul'da verilmiştir.

Merkezi Budapeşte’de bulunan Dünya Simbalum Derneği’nin de üyesi olan Aydoğdu, 16 ağustos 2018'de TRT Ankara Radyosu’ndaki kanun sanatçılığı ve koro şefi görevlerinden emekliye ayrılmıştır. "ODTÜ Mezunları Türk Müziği Korosu", "Ankara Kulübü Derneği Şubeler Türk Müziği Korosu" ve Tahir Aydoğdu İnternet Korosu" şefliğini de sürdürmektedir.

Aydoğdu, 22 Nisan 2015'de Ankara'da kurulan “Türk Musikisi Federasyonu”nun kurucu başkanlığını da 2015-2020 yılları arasında başarıyla yürütmüştür. Aydoğdu bütün dünyanın yaşadığı iki yıllık pandemi döneminde kanun metodu k itabını geliştirerek Dorlion yayınlarından Mart 2020’de, babası Gültekin Aydoğdu hakkında hazırlamış olduğu anı kitabını da Mart 2021’de Dorlion yayınlarından yayımlamıştır. Ayrıca Aralık 2021’de bireysel çabaları ile Türkiye’nin farklı şehirlerinden katılımcılarla Tahir Aydoğdu İnternet Korosunu kurarak bilgi ve birikimini çevrimiçi derslerle aktarma fırsatı bulmuştur.